Αρχική σελίδα   

Το Έργο
To Έργο

Δράσεις

Κέντρο για την ανάπτυξη στην Μεσόγειο

ΥΔΑΣ

Τσανάκκαλε
Ο Νομός

Κοινωνικά και Δημογραφικά χαρακτηριστικά

Μορφωτικό επίπεδο

Αγορά Εργασίας και ανεργία

Λοιπά Κοινωνικά και Δημογραφικά στοιχεία

Παραδοσιακές Τέχνες

Ίμβρος
Ιστορική Αναδρομή

Παράδοση και Πολιτισμός

Οικισμοί της Ίμβρου

ΙΜΒΡΟΣ ISLAND

Επιτροπή Μελέτης Ίμβρου και Τενέδου
Αγορά Εργασίας και Ανεργία

Το ποσοστό συμμετοχής στην αγορά εργασίας μεταξύ του πληθυσμού άνω των 12 ετών είναι 63% αλλά παρουσιάζει σημαντική απόκλιση μεταξύ των δύο φύλων: 77% για τους άνδρες, 47% για τις γυναίκες. Σημαντικές διαφορές παρουσιάζονται και μεταξύ πόλεων και χωριών. Συγκεκριμένα, στα χωριά η συμμετοχή στην αγορά εργασίας των ανδρών είναι 86% , στις πρωτεύουσες επαρχιών 68% και στην πρωτεύουσα του νομού 64%. Τα ίδια ποσοστά για τις γυναίκες είναι 71%, 16% και 21% αντίστοιχα.

Το 41% των ανδρών εργάζεται στον τομέα των υπηρεσιών. (80% στην πρωτεύουσα του νομού και 63% στις πρωτεύουσες των επαρχιών). Παράλληλα, το 81% των γυναικών εργάζεται στον γεωργικό τομέα.

Μόνο το 38% των εργαζόμενων έχει μία μισθωτή εργασία. (48% των ανδρών και –μόνο- 19% των γυναικών). Το 71% των γυναικών και το 95 των ανδρών είναι «άμισθος οικογενειακός εργάτης». Ουσιαστικά το 31,1% των εργαζομένων είναι οικογενειακά μελη που απασχολούνται αμισθί στις οικογενειακές γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Συνεπώς το πραγματικό μέγεθος της ανεργίας και υποαπασχόλησης είναι κατά πολύ μεγαλύτερο του 3,6 % το οποίο είναι το επίσημο ποσοστό της ανεργίας στον νομό. Η ανεργία των γυναικών είναι υψηλότερη από αυτή των ανδρών στην πρωτεύουσα του νομού (19,2% γυναίκες και 9% άνδρες) και στις πρωτεύουσες των επαρχιών απ’ ότι στα χωριά (1,1% γυναίκες και 2,2% άνδρες). Η πλειοψηφία των ανέργων είναι νεαρής ηλικίας. Συγκεκριμένα, το 61% των ανέργων είναι μικρότερο των 30 ετών.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία πρίν από την μεγάλη κρίση που έπληξε την τουρκική οικονομία τον Φεβρουάριο του 2001. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί κατά πολύ (η άυξηση της ανεργίας εκτιμάται μέχρι και κατά 100% στην πρωτεύουσα του νομού). Για να γίνει πλήρως αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, αναφέρουμε πως το 2000 το 68% του πληθυσμού που δεν είχε ενταχθεί στην αγορά εργασίας ήταν γυναίκες. Από αυτές το 72,5% ήταν νοικοκυρές. Στα στοιχεία αυτά πρέπει να συνυπολογισθεί το γεγονός ότι το 81,3% των γυναικών απασχολούνται στον αγροτικό τομέα της οικονομίας ο οποίος προσφέρει το 56% της ζήτησης εργασίας.

Εργαλεία
Νέα

Συχνές Ερωτήσεις

Χάρτης Ιστοχώρου

Επικοινωνία

Όροι Χρήσης

Συστήματα
e-Learning

Forum

Εφαρμογές
Ψηφιακός Οδηγός

Εκπαιδευτική εφαρμογή


Υλικό
Διαδραστικός χάρτης

Φωτογραφίες

Video


Puzzle

Υπουργείο Εξωτερικών

Υπουργείο Εσωτερικών

Ιερά Μητρόπολις Ίμβρου και Τενέδου

Υλοποίηση: ΚΑΜΕ